Latei

 

Wat is een Latei?
Een latei is een draagbalk tussen gevelopeningen zoals een raam of deur. De latei vangt de druk van het metselwerk op. Een latei is vaak zichtbaar boven een raam of deur als een grijze of zwarte balk en wordt ook wel draagsteen of draagbalk genoemd. De balk is gemaakt van beton of staal.

Lateien worden berekend op een bepaalde maximale doorbuiging. De stijfheid van een latei is dus laag in vergelijking met het enorme gewicht wat erop rust. Als de latei daadwerkelijk het metselwerk moet dragen, gaat dit gepaard met scheuren in de wand.

Mogelijkheden
Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor een latei. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een stalen of een betonnen latei. de stalen latei is minimaal zichtbaar. de betonnenlatei is wel duidelijk zichtbaar (zie foto). Het is wel verstandig om altijd lood te plaatsen onder de latei. Dit lood loopt dan vanaf buiten over het kozijn heen, onder de steen door, en dan wordt het schuin naar boven tegen de binnenmuur vastgemaakt.

Gevelklemmen?
Bij het vervangen van een kozijn gebruikt MP gevelwerken altijd gevelklemmen, deze worden gebruikt om het metselwerk te ondersteunen. Om een bepaalde afstand worden gevelklemmen geplaatst, met daarop een laag stenen. Hierdoor wordt een tijdelijke latei gecreeërd.

Werkwijze
Als eerst plaatsen wij de gevelklemmen. Hierna zullen wij 2 of 3 lagen stenen boven het raam/kozijn verwijderen. De oude stenen proberen we altijd zoveel mogelijk her te gebruiken, zodat het na het plaastsen van de latei minimaal zichtbaar is. Dan plaatsen wij nieuw 18 ponds lood vanaf het kozijn aan de buitenkant onder de stenen door naar binnen,en dit lood bevestigen we aan de binnenmuur d.m.v. knelstrippen en slagpluggen. Vervolgens worden de bovenrand en de boor gaatjes van de strip afgekit met shell kit. Nu kunnen de stenen weer terug gemetseld worden en tenslotte zal alles weer netjes afgevoegd worden in kleur van bestaand voegwerk.

ONZE DIENSTEN

SITEMAP

Wij zijn VCA gecertificeerd:

DIENSTEN

DIRECT OFFERTE AANVRAGEN

Heeft u interesse in onze diensten? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan. Vraag aan Kijk op werkspot voor referenties over ons:

CONTACT